Calendar ortodox 23 aprilie 2022. Sâmbăta Mare

Calendar ortodox 23 aprilie 2022. În ultima zi din Săptămâna Mare, Biserica Ortodoxă prăznuiește Coborârea la Iad a Mântuitorului Iisus Hristos. Este o zi deosebit de importantă care prilejuiește Învierea Domnului și Sfintele Sărbători Pascale. Iată ce trebuie să știe toți credincioșii ortodocși despre această zi!

Ce reprezintă Sâmbăta Mare – ultima zi din Săptămâna Patimilor lui Iisus

Postul Mare, Postul Sfintelor Paști, cel mai lung și mai aspru din toate cele câte există în anul bisericesc se încheie în Sâmbăta Mare. Este ziua care urmează după Vinerea Mare, cea dinaintea Paștelui și ultima zi a Săptămânii Patimilor în care creștinii se pregătesc pentru Paște.

Sâmbăta Mare comemorează coborârea la iad a Mântuitorului Iisus Hristos care are ca temei scripturistic mărturia Sfântului Apostol Petru, cel ce spune în prima sa epistolă că Hristos:

Omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul, cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare” (I Petru 3, 18-19).

Iosif cel din Arimateea, coborând de pe cruce Sfântul trup al Domnului, l-a îngropat în mormânt nou, punând o piatră mare la intrarea lui:

Iosif cel cu bun chip, de pe lemn luând prea curat trupul Tău, cu giulgiu curat înfăsurându-l si cu miresme, în mormânt nou îngropându-l, l-a pus. (Tropar).

Tradiții și obiceiuri la români în Sâmbăta Mare

Ultima zi din marele Post al Paștelui este dedicată odihnei. Potrivit tradiției, în Sâmbăta Mare, dis de dimineață, copiii merg la biserică, în haine noi, de sărbătoare, spre a se spovedi și împărtăși. Este o zi deosebit de încărcată spiritual pentru toți credincioșii care așteaptă slujba de Înviere și Învierea Domnului. Începând de la miezul nopții și până în ziua în care sărbătorim Înălțarea Domnului, formula obișnuită de salut va fi înlocuită cu: Hristos a Înviat!, cu Adevărat a Înviat!.

În unele zone din țară, oamenii merg la biserică, în seara de Înviere, cu un coș plin cu bucate tradiționale de Paște, și nelipsitele ouă roșii, spre a fi sfințite de către preot.

Tot în Sâmbăta Mare, cimitirele sunt pline de oameni veniți să le aprindă lumânări rudelor trecute în neființă. Potrivit tradiției acesta este modul în care cei vii îi anunță pe cei de dincolo că a venit Învierea Domnului.

După ce participă la slujba de Înviere și iau Lumina Sfântă, credincioșii se întorc spre case cu lumânarea arzând. Se spune că cine reușește să ajungă acasă fără ca lumânarea să se fi stins vreodată, va fi sănătos și bucuros tot anul.