Calendar ortodox 16 iulie 2022. Sfântul Atinoghen, aducător de linişte şi bunăstare. Cum să i te rogi ca să-ţi îndeplinească dorinţele

În această zi, este prăznuit Sfântul Atinoghen, mare făcător de minuni. Rosteşte, azi, rugăciunea către acest sfânt pentru sănătatea familiei, pentru linişte şi bunăstare.

Sărbători religioase 16 iulie 2022

Ortodoxe: Sfântul Atinoghen

Greco-catolice: Sf. m Atinoghen și cei 10 discipoli; [Sf. Fecioară Maria, Regina Carmelului]

Romano-catolice: Sf. Fc. Maria de pe Muntele Carmel

Calendar ortodox 16 iulie 2022. Cine a fost Sfântul Atinoghen
Sfântul Atinoghen a trăit în vremea împăratului păgân Dioclețian (284-305), potrivit crestinortodox.ro. Sfântul Atinoghen a viețuit împreună cu zece ucenici într-o mănăstire din apropierea cetăţii Sevastiei și a fost episcop al Pidahtoei.

Dregătorul Filomarh i-a cerut să renunţe la credinţa în Hristos și să aducă jerfe idolilor. Dar sfântul a refuzat replicându-i faptul că cei care au pierit nerenunţând la dragostea de Hristos de fapt nu au pierit, ci au ajuns în Ceruri.

Refuzul său îi aduce, însă, Înainte de a fi decapitați, un înger al Domnului s-a pogorât și i-a întărit. După ce ucenicii săi au fost uciși, s-a auzit un glas din cer, zicându-i: „Astăzi, cu Mine și cu ucenicii tăi, vei fi în Rai și toată dorința ta se va împlini„. După ce a auzit aceste cuvinte, Sfântul Atinoghen și-a plecat cu veselie capul sub sabie și așa a trecut la cele veșnice.

Părticele din moaștele acestui mare sfânt se află în biserica Mănăstirii Stavropoleos din București.

Calendar ortodox 16 iulie 2022. Rugăciune către Sfântul Atinoghen pentru linişte şi bunăstare

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Atinoghen, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Să cântăm Domnului, Celui Ce a povăţuit pe poporul Său prin Marea Roşie, cântare de biruinţă, că S-a preaslăvit. Împreună cu cetele cele fără de trup plimbându-te acum, ierarhe şi mucenice, vrednicule de minune, păzeşte pe cei ce cu credinţă te laudă. Ca o jertfă curată, cu totul fiind ars de focul chinurilor te-ai adus lui Dumnezeu prin credinţă. Ceata pătimitorilor lui Hristos cea preacinstită, supunându-se legilor Stăpânului, a lepădat sfaturile cele fără de lege.