Calendar ortodox 15 aprilie 2022. Trei mari sfinți sărbătoriți astăzi de Biserica Ortodoxă

Calendarul zilei de vineri, 15 aprilie 2022 ni-i aduce în atenție pe Sfinții Apostoli Aristarh, Pud și Trofim, care făceau parte din cei șaptezeci de Apostoli aleși de Mântuitorul Iisus Hristos. Credincioșii ortodocși se pregătesc pentru marea sărbătoare a Floriilor – Intrarea Domnului în Ierusalim, sărbătoare marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie.

Calendarul zilei de vineri, 15 aprilie

Iată ce spune Tradiția despre cei trei sfinți sărbătoriți în fiecare an la această dată: Sfântul Apostol Aristarh a fost episcop al Apameei din Siria. A fost arestat în Efes, împreună cu Gaius, de mulțimea care se ridicase împotriva lui Pavel. Un alt sfânt prăznuit astăzi este Sfântul Apostol Pud. Se știe despre acesta că era din Roma și că la început, casa lui Pud a fost un liman al celor mai de frunte apostoli, iar mai apoi ea a devenit un locaș de închinare, fiind numită Biserica Pastorilor.

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi și pe Sfântul Apostol Trofim, care, potrivit Faptelor Apostolilor era originar din Asia. Acesta l-a însoțit pe Apostolul Pavel în calătoriile lui.

Sfinții Aristarh, Pud și Trofim au murit prin decapitare, împreună cu Sfântul Apostol Pavel, în timpul persecuției lui Nero.

Alți sfinți pomeniți vineri, 15 aprilie 2022, în Calendarul Ortodox. Tot astăzi se face pomenirea Sfântului mucenic Crescent cel din Mira Lichiei, a Sfintelor mucenițe Vasilisa și Anastasia, a Preacuviosului Leonid episcopul Atenei și a Sfinților mucenici Teodor preotul și Pavsolipic.

Rugăciunea care se citește în fiecare post

Pentru credincioșii ortodocși, penultima săptămână din Postul Paștelui este pe sfârșite. A mai rămas puțin timp până la Învierea Domnului și Sfintele Paști, însă mai întâi Biserica Ortodoxă cinstește Intrarea Domnului în Ierusalim, sărbătoare cunoscută și sub numele de Florii. Se face dezlegare la pește în această zi, fiind a doua dezlegare la pește din Postul Mare (prima dezlegare la pește din Postul Paștelui este de Buna Vestire).

Iată o rugăciune care se citește în fiecare post, mai cu seamă acum când ne aflăm în perioada celui mai lung și mai aspru post de peste an. Aprinde o lumânare și citește cu voce tare această rugăciune plină de însemnătate:

Dumnezeul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamantului si a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai inainte ai tocmit, prin Legea Ta cea Veche si cea Noua, aceste zile de post, la care ne-ai invrednicit sa ajungem acum, pe Tine Te laudam si Tie ne rugam: intareste-ne cu puterea Ta, ca sa ne nevoim intru ele cu sarguinta, spre marirea numelui Tau celui sfant si spre iertarea pacatelor noastre, spre omorarea patimilor si biruinta asupra pacatului,- ca impreuna cu Tine rastignindu-ne si ingropandu-ne, sa ne ridicam din faptele cele moarte si sa petrecem cu buna placere inaintea Ta intru toate zilele vietii noastre.

Ca Tie se cuvine a ne milui si a ne mantui pe noi, Hristoase-Dumnezeule, si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte, si Preasfantului si bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.