Calendar ortodox 12 septembrie 2021. Ce se face în duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci

0

Calendar ortodox 12 septembrie 2021. Este o zi importantă pentru credincioșii ortodocși pentru că este duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci. Astăzi, în lăcașurile de cult se face o predică specială premergătoare sărbătorii care are loc pe 14 septembrie.

Sfinții cinstiți în Calendarul Ortodox de duminică, 12 septembrie

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Mucenic Autonom, despre care se știe că a fost episcop în Italia și a adus mulți păgâni la credința creștină. S-a retras în Bitinia, din Asia Mică și a ridicat acolo o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail. L-a hirotonist pe Cornelius, un bărbat foarte credincios, dar când împăratul Diocletian a ordonat să fie arestat, Sfântul Mucenic Autonom a părăsit Bitinia și s-a retras în Claudiopolis, la Marea Neagră.

Alți Sfinți pe care Biserica Ortodoxă îi cinstește cu evlavie, în fiecare an, la data de 12 septembrie: Sfântului Mucenic Curnut, episcopul Iconiei, Sfântului Mucenic Teodor, Sfinților Mucenici Machedonie, Tatian și Teodul, Sfântului Mucenic Iulian cel din Galatia, Cuviosului Daniil cel din Tasios.

La mulți ani de Sfântul Teodor. Cei care poartă acest nume de Sfânt își sărbătoresc astăzi onomastica, la o zi după ce au fost sărbătorite femeile care poartă numele Teodora, precum și derivatele acestui nume, pentru că pe 11 septembrie este cinstită Sfânta Teodora din Alexandria.

Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci

În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, Biserica a rânduit ca la Sfânta Liturghie să se citească pericopa de la Sfântul Ioan Evanghelistul, capitolul 3, versetele 13-17.

Pe 12 septembrie, în lăcașurile de cult din toată țara, preoții fac predica la duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci. Această mare sărbătoare marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie, este prăznuită pe 14 septembrie, fiind o sărbătoare cu dată fixă.

 

Iată cuvântul Evangheliei, pe care preoții îl redau la Sfânta Liturghie în duminica de dinaintea Înălțării Sfintei Cruci:

Nimeni nu s-a suit în cer, decât Cel ce S-a coborât din cer, Fiul Omului, Care este în cer. Și după cum Moise a înălțat șarpele în pustie, așa trebuie să se înalțe Fiul Omului, ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică. (…) Ioan 3, 13-17.

Înălțarea Sfintei Cruci este a doua mare sărbătoare marcată cu cruce roșie din noul an bisericesc care a început la 1 septembrie. Prima sărbătoare cu cruce roșie este Nașterea Maicii Domnului, sau Sfânta Maria Mică, prăznuită în fiecare an pe 8 septembrie.