Calendar ortodox 11 iulie 2022. Ce e bine să facă toți creștinii luni

Ce sfinți sunt pomeniți pe 11 iulie 2022 în calendarul ortodox. Sfânta Muceniță Eufimia este prăznuită în fiecare an pe 16 septembrie, ziua muceniciei sale. În data de 11 iulie se face pomenire de minunea petrecută la sfintele sale moaște.

Sfântă Eufimia a trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305) și a fost ucisă pentru că a mărturist credința în Hristos.

Pentru a se descoperi dacă învățătura cu privire la cele două firi din Hristos este adevărată, Sfinții Părinți au scris într-o carte dreaptă credința – în Hristos sunt două firi, unite într-un mod neamestecat, neschimbat, neîmpărțit și nedespărțit – și ereticii și-au scris într-o altă carte învățătura lor și le-au pus pe amândouă pe pieptul Sfintei Eufimia.

După puține zile, au deschis din nou raclă și au văzut că la picioarele ei se află cartea ereticilor, iar cea a Sfinților Părinți în mâinile ei.

Calendar ortodox 11 iulie 2022. Troparul Sfintei Eufimia

„Mieluseaua Ta, Iisuse, Eufimia, striga cu mare glas: Pe Tine, Mirele meu, Te iubesc si pe Tine cautandu-Te, ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc, si impreuna cu Tine ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc intru Tine; si mor pentru Tine, ca sa viez pentru Tine; ci, ca o jertfa fara prihana, primeste-ma pe mine, ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre.”

Ce să faci luni ca să ai parte de sănătate și prosperitate

În tradițiile religioase românești, există și Sfânta zi de Luni, pe care trebuie să o cinstești prin post și prin muncă. În vremurile mai vechi, preoții obișnuiau să treacă pe la casele gospodarilor în prima zi de luni a fiecărei luni noi și să binecuvânteze cu agheasmă locuința, familia și animalele. Astfel, el sporea norocul casei, aducea sănătatea și bucuria în familiile celor cu adevărat credincioși.

Postul ținut în zilele de luni aducea și el viață îndelungată și sănătoasă, precum și mai multă vitalitate celor care se luptau cu bolile.

De asemenea, trebuia să te ferești de orice sfadă lunea, să nu te cerți cu nimeni, să nu te superi pe nimeni și să nu invidiezi pe nimeni, pentru că toate aceste sentimente negative se adunau și rămâneau în suflet toată săptămâna.

Printre lucrurile mai puțin obișnuite pe care nu era bine să le faci luni se număra și luatul ouălor din cuibar. Lunea, ouăle rămâneau în cotineața găinilor, să se ouă mai cu spor toată săptămâna. Și aceasta superstiție era legată în mod simbolic de prosperitatea casei.