• Home
  • Religie
  • Calendar Crestin Ortodox, 4 noiembrie 2023. Sarbatoare, Mare Sfant este praznuit in aceasta zi. Vechiul obicei romanesc care aduce noroc si spor in casa

Calendar Crestin Ortodox, 4 noiembrie 2023. Sarbatoare, Mare Sfant este praznuit in aceasta zi. Vechiul obicei romanesc care aduce noroc si spor in casa

Calendar Crestin Ortodox, 4 noiembrie 2023. In fiecare an, pe 4 noiembrie, este praznuit Sfantul Ioanichie cel Mare.

Mosii de toamna – Pomenirea mortilor

Sambata, 4 noiembrie 2023, Biserica Ortodoxa a randuit sa se faca pomenirea mortilor. Pomenirea din aceasta zi, este cunoscuta si sub denumirea de Mosii de toamna. Cuvantul „mosi” vine de la „stramosi” si semnifica toti inaintasii nostri trecuti la cele vesnice. Tinand seama ca nu stim unde se afla cei morti, ne rugam atat pentru cei din iad, cat si pentru cei din rai.

Sfantul Ioanichie cel Mare s-a nascut in Bitinia si a trait in timpul imparatului Leon Isaurul (717-740). In tinerete a luptat pentru distrugerea icoanelor. A renuntat la iconoclasm in momentul in care un calaugar, care apara cultul icoanelor, i-a spus pe nume, desi se vedeau pentru prima data.

Sfantul Ioanichie cel Mare a fost si un soldat remarcabil, reusind sa-i salveze viata imparatului intr-o lupta cu bulgarii.

S-a retras din armata dupa incheierea luptei cu bulgarii si a ales sa-si petreaca viata in manastire. Dupa ce vietuieste in cateva manastiri, decide sa se retraga in pustiu. Dupa un timp petrecut in pustiu, se stabileste mai intai in Muntele Conturiului, iar apoi in Muntele Olimp.

Din cauza invidiei, un monah a incercat sa-l otraveasca, altul i-a dat foc chiliei, un altul sa-l strapunga cu toiagul, insa, prin purtarea de grija a lui Dumnezeu a ramas in viata.
A fost un luptator pentru cinstirea sfintelor icoane. Impreuna cu patriarhul Metodie si cu imparateasa Teodora, a restabilit cinstirea sfintelor icoane.

Potrivit Traditie, Sfantul Ioanichie se ridica de la pamant in vremea rugaciunii sale, devenind nevazut.

A trecut la cele vesnice in jurul anului 846. Rodul luptei sale pentru dreapta credinta este marturisit si astazi in slujbele bisericesti: „Nadejdea mea este Tatal, scaparea mea este Fiul, acoperamantul meu este Duhul Sfant, Treime Sfanta, slava Tie!”.

Traditii si obiceiuri

Pentru spor si sanatate in gospodarii

Crestinii care-si venereaza mortii, respectand anumite traditii in gospodariile lor, se vor bucura de spor si sanatate pe parcursul anului.

Vechiul obicei romanesc care aduce noroc si spor in casa

Trebuie sa se oferi un banut (o suma modica, in functie de posibilitatile fiecaruia) unei persoane nevoiase, pe langa un pachet cu coliva, colaci si alimente pe care defunctul le prefera. Traditia spune ca, toti cei care fac asta in Sambata Mortilor, vor avea noroc si spor in casa.

– Credinciosii merg la biserica pentru a participa la slujba.

– Gospodinele pregatesc coliva si pachete cu alimente pentru a le da de pomana celor nevoiasi.

– In Sambata Mortilor se face parastas in Biserica, in amintirea celor decedati. Oamenii fac pomelnice, cu numele celor decedati, impreuna cu o lumanare aprinsa si prescura. In timpul slujbei, preotul citeste listele cu cei decedati, pentru a fi pomeniti in aceasta zi.

– In unele zone, credinciosii dau de pomana un prosop preotului, alaturi de o lumanare.

– Femeile impart pachetele cu alimente, sfintite de preot, cu cate o lumanare aprinsa.

– Oamenii viziteaza locurile de veci si aprind lumanari pentru cei dragi pe care i-au pierdut.

– Se face un foc mare in seara de sambata, iar apoi se impartacopiilor nuci, mere, pere, prune si struguri.

– Se pregateste masa si se invita rudele si vecinii, ca pomana pentru sufletele adormitilor.

– Nu se face curat in casa, nu se coase, nu se spala, nu se fac munci la camp.

– Femeile merg cu capul acoperit la biserica.

Superstitii de Sambata Mortilor:

In Sambata mortilor, nu se da cu matura ca sa nu ridice praful in ochii raposatilor, nu se spala si nu se arunca gunoiul ca sa nu ajunga in mancarea mortilor.

In aceasta zi nu este bine sa mergi la fantana si nici sa treci printr-o rascruce de drumuri izolata. Se spune ca pe acolo trec duhuri necurate si trebuie sa te feresti de ele.

De asemenea, nu se circula noaptea, pentru ca sufletele mortilor colinda neincetat.

Troparul Sfantului Cuvios Ioanichie cel Mare

Glasul 8

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Ioanichie, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Condacul Sfantului Cuvios Ioanichie cel Mare

Glasul 8

Aparatoare Doamna…

Stea prealuminoasa te-ai aratat pe pamant luminand in lume, pe cei ce sunt in negura patimilor stralucindu-i si doctor de mare ajutor fiind celor bolnavi; ci, ca cel ce ai luat har de tamaduiri, celor ce te rugam pe tine da-ne toata vindecarea, ca sa strigam: bucura-te, Parinte Ioanichie.


Distribuie