Boala necrutatoare care a ucis-o pe actrita Florina Cercel

loading...

Marea actrita Florina Cercel a incetat din viata marti dimineata, la 76 de ani, a anuntat Teatrul National Bucuresti (TNB), din echipa caruia aceasta a facut parte.

„Echipa Teatrului National din Bucuresti anunta cu adanca durere ca astazi se desparte de marea actrita Florina Cercel. Dupa mai bine de 45 de ani de cariera pe scena Nationalului, Țuca ne paraseste azi, lasandu-ne tot mai tristi, lipsiti de prezenta sa impunatoare, de forta si de talentul sau incontestabil, de farmecul atator roluri memorabile”, este anuntul facut de TNB. Artista s-a stins din viata din cauza unui cancer la plamani.

Actrita a reamintit intr-un interviu recent drama prin care a trecut in tinerete, episod care a impresionat Romania. Ea si-a pierdut primul sot pe vremea cand avea doar 29 de ani. Acesta era doctor si s-a stins din viata in urma urma unui cancer bronho-pulmonar.

Fumatul este cauza principala a cancerului pulmonar, fiind raspunzator pentru peste 80% din toate cazurile. Astfel, daca esti fumator sau fost fumator, trebuie sa stii ca ai cel mai mare risc pentru aparitia cancerului pulmonar. Dintre persoanele diagnosticate, se estimeaza ca 40% sunt fumatori activi, 45% sunt fosti fumatori, iar 15% nu au fumat niciodata. Pentru cei 15% dintre pacienti care nu au fumat, alti factori risc posibili pentru cancerul pulmonar pot fi:

Poluantii interiori, de ex. radon, fum de carbune
Expunerea la azbest si alti agenti cancerigeni (praf de lemn, vapori de sudura, arsenic, metale industriale, beriliu si crom)
Poluarea aerului
Antecedentele familiale de cancer pulmonar
Radioterapia in zona toracelui
Varsta – peste 65 ani
O dieta saraca in fructe si legume (mai putin de 2-3 portii/zi)

loading...