Avertisment ANPC: produse de post periculoase pentru sănătate. Mare atenție!

În Postul Paștelui, foarte mulți români manifestă o preocupare deosebită pentru alimentele permise în această perioadă, care nu sunt de dulce, dar care oferă organismului cele necesare pentru a funcționa optim. Specialiștii ne atrag atenția că există în magazine foarte multe produse periculoase pentru sănătatea noastră.

Avertisment ANPC: nu cumpărați aceste produse de post

Directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului atrage atenția asupra unor produse considerate de post care ne pun sănătatea în pericol. Pentru ca produsele pe care le cumpărați în perioada postului Sfintelor Paști să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, Paul Anghel, directorul ANPC vă recomandă să cumpărați produse alimentare de post numai din locuri amenajate și autorizate. De asemenea este important să solicitați și să păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriți să reclamați calitatea\conformitatea sau siguranța unui produs.

Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc. Nu cumpărați produse a căror etichete nu vă informează complet și corect privind conținutul, ingredientele sau calitatea produsului, spune directorul ANPC.

Directorul ANPC le atrage atenția consumatorilor să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Paștelui și de a evita astfel să fie induși în eroare. De asemenea este important să acordați o atenție deosebită listei ingredientelor și să verificați perioada de valabilitate.

Laptele praf, zerul praf, pudra de ouă – ingrediente de origine animală

Dacă țineți post trebuie să fiți atenți la ingredientele produselor pe care le consumați. În acest context este important să aveți în vedere că pudra de ouă, laptele praf și zerul sunt ingrediente de origine animală, ceea ce înseamnă că nu fac parte din categoria produselor care pot fi consumate în timpul postului.

Avertizez asupra faptului că pe unele ambalaje veți găsi pe lângă lista cu ingrediente și afirmatia „poate contine urme de ou, lapte…”. Aceasta este o informație oferită voluntar de către producător, și înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producției, cele mai mici urme din ingredientele menționate, câteodată, nu pot fi evitate, a subliniat directorul ANPC.

În urma controalelor din anii trecuți, efectuate în magazine de către inspectorii ANPC, au fost descoperite numeroase nereguli cum ar fi: cozonac cu rahat, cacao și stafide, în compoziția căruia se regăseau ouă, “pizza de post” – specialitate cu aromă pe baza de uleiuri vegetale și cazeină (substanță proteică din lapte), maioneză vegetală simplă” și “maioneză vegetală Shaorma”. Denumirea de MAIONEZĂ se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuș de ou, ulei și alte ingrediente