Anunțul momentului pentru cei născuți după 2004! Se întâmplă în toate magazinele din România

Se anunță o serie de schimbări în magazinele din România. În principiu sunt vizați cei care au mai puțin de 18 ani. Este o noutate care-i bucură pe mulți, o noutate așteptată. Anunțul a fost făcut oficial și spune că de acum înainte, validarea automată a limitei de vârstă la casa de marcat este operațională și în România.

Premieră în magazinele din România

Anunțul vine din partea Compania Magister, care precizează că de acum, validarea automată a limitei de vârstă la casa de marcat este operațională și în România. Magister este dezvoltatorul platformei software SmartCash RMS și unul dintre principalii furnizori de soluții integrate pentru retail din România.

De acum înainte, sistemele self-checkout vor avea o nouă funcționalitate care le va permite să recunoască automat limita de vârstă a cumpărătorilor în cazul produselor care impun verificarea vârstei minim necesare de 18 ani.

Practic acest sistem este gândit să vină în ajutorul operatorilor economici care comercializează băuturi alcoolice și tutun, în contextul în care lege îi pedepsește dur pe cei care vând astfel de produse minorilor. Precizăm faptul că în luna februarie a acestui an, în România a fost adoptat un proiect de lege care prevede amendarea cu 10.000 de lei şi suspendarea activităţii pentru o perioadă de 30 de zile de la prima abatere pentru operatorii economici care comercializează băuturi alcoolice şi produse din tutun minorilor sub 18 ani.

Amenzi uriașe pentru cei care vând băuturi alcoolice și tutun minorilor

Sumele pot ajunge și până la 10.000 de lei, iar cea mai grea parte este că autoritățile pot dispune suspendarea activității pentru 30 de zile, fapt care reprezintă o lovitură grea pentru orice patron.

Foarte important de menționat este că amenda crește în cazul în care persoana în cauză nu se află la prima abatere. Iată ce spune legea:

Amenda contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii pe o perioadă de 30 de zile la prima abatere; săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se sancţionează cu amenda contravenţională de 20.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii, se arată în propunerea legislativă.

Acestea fiind spuse, prin noul sistem implementat în magazinele din România, verificarea celor care încearcă să cumpere tutun și băuturi alcoolice deși nu au vârsta minimă legală pentru asta, se va face mai ușor.