Anunț important pentru șoferi! Riscă să rămână fără permis de conducere

În ultima perioadă, Codul Rutier s-a schimbat semnificativ. Șoferii au primit o mulțime de vești importante de la începutul anului și acum vine pentru ei o nouă lovitură, din cauza căreia riscă să rămână fără permis de conducere. Toți conducătorii auto trebuie să aibă acest lucru în vedere.

Neplata amenzilor atrage reținerea permisului

Un proiect important a fost înaintat Senatului pentru dezbatere. Membrii PNL au decis să înăsprească pedeapsa pentru cei care iau amenzi de circulație și nu le plătesc. Acest plan va intra în vigoare imediat după ce va fi adoptat de Parlament şi promulgat de către preşedintele Klaus Iohannis.

Așadar, șoferii care nu își plătesc amenzile de circulație în maximum 60 de zile ar putea să rămână fără permise de conducere, potrivit unei inițiative legislative depuse de deputații PNL. Astfel, cei care nu își îndeplinesc această îndatorire în timp util, vor rămâne pietoni până când vor achita amenda pe care au primit-o.

Autoritățile au luat această decizie după ce numărul de amenzi neplătite a crescut considerabil și consideră că este absolut necesară, având în vedere accidentele tot mai multe de la noi din țară. În ultima perioadă, mulți dintre cei sancționați aleg să nu plătească amenzile, deși au la dispoziție 15 zile. De acum vor avea 60 și, în caz contrar, le va fi reținut dreptul de conducere.

„Asta e o practică extrem de generală. E mult mai mare numărul celor care nu-și plătesc decât numărul celor care achită. E vorba pentru prima dată și de o sancțiune, pentru că această sancțiune cu ridicarea permisului de conducere cred că îi va determina pe foarte mulți dintre cei care primesc amenzi și nu le plătesc să se gândească mult mai bine”, a declarat deputatul PNL Florin Roman.

Inițiatorii proiectul spun că plata amenzilor reprezintă o formă de disciplinare a șoferilor români și este „absolut necesar” pentru România, care înregistrează cel mai mare număr de decese în accidente rutiere din UE. Dacă până în 2018 aveau la dispoziție doar 48 de ore, de atunci s-a ridicat termenul la 15 zile și ar putea ajunge chiar și la 60 pentru a-i încuraja pe români să fie responsabili.