Ambasadorul Rusiei: ”A avut loc un atac terorist în această dimineaţă”

Valeri Kuzmin, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Rusiei la București, a declarat că incidentul în care o maşină s-a izbit în porţile misiunii diplomatice ruse de la Bucureşti ar putea fi numit, ”practic”, un ”act terorist”.

În această dimineață, activistul Bogdan Drăghici – președintele Asociației TATA, condamnat, marți, la 15 ani și 4 luni de detenție de către Judecătoria Sectorului 2 pentru că și-ar fi abuzat fiica vitregă – a intrat cu mașina în poarta principală a Ambasadei Rusiei la București.

În momentul în care jandarmii care păzeau intrarea Ambasadei Rusiei s-au apropiat, Bogdan Drăghici a strigat ceva, apoi și-a dat foc, iar viața sa nu a mai putut fi salvată.

”Pentru stabilirea detaliilor incidentului, şeful Comitetului de Anchetă a dispus ca anchetatorii să ceară Ministerului rus de Externe informaţiile necesare pentru investigarea datelor”, au transmis reprezentanții serviciului de presă, citați de Agerpres.

Valeri Kuzmin: ”Sunt multe circumstanţe care fac acest incident mai greu de înţeles”

Ambasadorul Valeri Kuzmin consideră că acest incident ar putea fi considerat un ”atac terorist”, numai că își nuanțează declarația și afirmă că există, totuși, ”circumstanţe care fac acest incident mai greu de înţeles”.

”De fapt, a avut loc un atac terorist în această dimineaţă devreme, deşi sunt multe circumstanţe care fac acest incident mai greu de înţeles”, a declarat Valeri Kuzmin pentru postul de televiziune Rossia-24.

În același timp, Valeri Kuzmin mai spune că atmosfera ar fi foarte ”tensionată” la Ambasada Rusiei, în ultima perioadă – în contextul conflictului din Ucraina – iar pe adresa de e-mail a ambasadei sosesc mesaje amenințătoare.

”Atmosfera care se instalează treptat aici este foarte tensionată. Ambasada a primit în mod repetat ameninţări directe prin e-mail că va fi «aruncată în aer»” a mai spus ambasadorul Federației Ruse la București.

Ambasada Rusiei: ”A comis acest act sub influența unei explozii de isterie anti-rusă”

Pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București a fost postat și un mesaj din care reiese că Bogdan Drăghici ar fi comis acest ”act” fiind ”sub influența unei explozii de isterie anti-rusă”.

În același timp, Ambasada Rusiei la București neagă, din nou, implicarea soldaților ruși în masacrul de la Bucha, Ucraina, transmițând că – de fapt – vinovați sunt ”naționaliștii ucraineni” care ar fi ”masacrat civili” pentru a îndrepta un deget acuzator către Rusia.

”Privind incidentul lângă Ambasada Rusiei în România din 6 aprilie 2022. Ambasada își exprimă profundele condoleanțe rudelor și prietenilor bărbatului care și-a dat foc în mașina după încercarea eșuată de a lovi porțile Ambasadei Rusiei în România.

Trebuie să afirmăm cu regret că oricare ar fi motivele șoferului, nu există nicio îndoială că acesta a comis acest act sub influența unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata în orașul Bucea. În acest mic oraș ucrainean, nu departe de Kiev, abandonat de armata rusă în urma acordurilor încheiate la Istanbul pe 30 martie, naționaliștii ucraineni au masacrat civili, punând vina pe personalul militar rus.

De fapt, persoana respectivă a devenit victima unei propagande militare nestăpânite a regizorilor neo-naziști aflați la putere la Kiev și a patronilor lor occidentali, care, fără să aștepte rezultatele unei examinări medico-legale și ale mărturiei martorilor oculari, au lansat o campanie împotriva Federației Ruse pe fundalul desfășurării operațiuni militare speciale în Ucraina”, s-a transmis de către Ambasada Rusiei la București, pe pagina de socializare.