Alexandru Rafila vrea ca SMURD să treacă de la MAI la Ministerul Sănătății

Ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că serviciul de urgență SMURD a trebui să fie în subordinea Ministerului Sănătății și nu a celui de Interne, așa cum este acum. Bugetul acestui serviciu este semnificativ.

„La DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne – n.red.) sunt profesioniști, e domnul Arafat, dar evident discutăm de o activitate medicală, iar responsabilitatea în fața opiniei publice și a lumii medicale este a Ministerului Sănătății. Sunt partenerii noștri, SMURD e o structură a DSU care și-a făcut foarte bine datoria, dar integrarea serviciilor de urgență cu celelalte servicii medicale e absolut necesară pentru că nu funcționează separat. Ele funcționează integrat. Trebuie să fie o politică de sănătate care să nu țină cont de numele persoanelor care ocupă funcții la un moment dat”, a spus joi Alexandru Rafila la o dezbatere publică, citat de G4Media.

Bugetul acestui serviciu este semnificativ. Anul trecut, au fost alocate peste 2 miliarde de lei la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. SMURD are la rândul său un buget separat, care provine din mai multe surse: Ministerul Sănătății, Ministerul Administrației si Internelor, donații, sponsorizări, dar și din bugetele autorităților publice locale).

Tensiunile dintre Rafila și Arafat au apărut din primele zile ale guvernului Ciucă, motivul la acel moment fiind gestionarea pandemiei. Una dintre primele decizii ale lui Alexandru Rafila a fost oprirea conferințelor săptămânale de presă la care Raed Arafat prezenta informații despre pandemie.