Alertă alimentară! Produs adorat de copii, retras de la raft. Pericol pentru sănătate

Este alertă alimentară în magazinele din România, după ce Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat retragerea de la vânzare a unui lot de înghețată.

ANSVSA anunță retragerea de la vânzarea a unui lot de înghețată din mai multe hypermarketuri din România. Motivul retragerii este prezența oxidului de etilenă.

Oxidul de etilenă, găsit într-un aditiv folosit la înghețată este folosit ca virucid și bactericid, ceea ce înseamnă că este extrem de dăunător pentru oameni.
Oxidul de etilenă poate prezenta un risc potenţial pentru sănătatea omului, în cazul în care este consumat frecvent.

Consumul comulativ de oxid de etilenă poate duce la tulburări cardiace, pulmonare și este cancerigen.

Persoanele care au achiziționat produsul sunt rugate sa nu îl consume și să îl returneze la Serviciul Clienți din magazinul de la care l-au achiziționat, urmând sa li se returneze contravaloarea acestuia.

Somon, retras de la vânzare

ANSVSA a anunțat, marți, retragerea de la vânzare a unui lot de somn dintr-un mare magazin din țară.
Motivul retragerii este depășirea valorilor admise de Listeria Monocytogenes.
Listeria monocytogenes este o bacterie gram pozitivă care se regăsește frecvent în mediul înconjurător atât la sol, în produsele vegetale, căt și în fecalele animalelor.

Acest germen poate provoca o afecțiune infecțioasă denumită listerioză, care apare în special odată cu transmiterea Listeriei monocytogenes prin intermediul produselor alimentare contaminate cum ar fi laptele insuficient pasteurizat, brânzeturile, carnea insuficient gătită, produse de pescuit, diverse produse alimentare gata pentru consum precum și fructele sau legumele care nu sunt spălate corespunzator înainte de a fi consumate.

Unele persoane pot prezenta simptome precum febră, dureri musculare, greață, vomă și dureri gastrice, dar în cazul în care bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă.

Listerioza afectează cel mai adesea nou-născuții, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar scăzut.

În cazul femeilor însărcinate această boală poate avea ca și consecințe nașterea prematură sau avortul.

Persoanele care au achiziționat produsul sunt rugate sa nu îl consume și să îl returneze la magazinul de la care l-au achiziționat, urmând sa li se returneze contravaloarea acestuia.

Ce faci dacă ai o suspiciune că un produs cumpărat este contaminat

Potrivit Infocons, în momentul în care consumatorul constată sau suspicionează că a achiziționat un produs contaminat este recomandat ca acesta să nu consume produsul respectiv și să se adreseze autorităților statului cu responsabilități în ceea ce privește controlul și expertiza produselor alimentare, precum și de protecție a consumatorului, în vederea demarării de investigații specifice și luării tuturor măsurilor care se impun.

De asemenea, aceștia se pot adresa comerciantului de la care a achiziționat produsul care este obligat, în cazul în care suspiciunea este confirmată că în baza procedurilor de retragere/rechemare să preia produsele și să restituie contravaloarea acestora.

În cazul în care consumatorul consideră că drepturile sau sănătatea i-au fost afectate sau identifică o culpă a uneia dintre părți implicate în raport cu interesele lui, acesta are dreptul să se adreseze instanțelor de judecată sau, în funcție de situație, altor instituții ale statului.