Adevărul despre ricotta și mozarella, adoptate de la italieni. Mihaela Bilic îți spune ce sunt acestea, de fapt

Ricotta și mozarella sunt două sortimente de brânză pe care noi, românii, le-am adoptat de la italieni și le-am inclus în tradițiile culinare românești. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a făcut o postare pe Facebook în care a explicat care este diferența dintre ricotta și mozarella și câte calorii și grăsimi au fiecare în parte.

Adevărul despre ricotta și mozarella

Mihaela Bilic este unul dintre cei mai cunoscuți medici nutriționiști din România, foarte populară pentru faptul că explică pe înțelesul tuturor, informații legate de alimente, de conținutul acestora, de măsura în care ne fac bine sau mai puțin bine. Iată ce a spus recent despre două dintre produsele adoptate de la italieni!

Adevărul despre ricotta și mozarella, adoptate de la italieni. Mihaela Bilic îți spune ce sunt acestea, de fapt

Adevărul despre ricotta și mozarella, adoptate de la italieni. Mihaela Bilic îți spune ce sunt acestea, de fapt

Specialistul în nutriție spune că Ricotta este urdă, iar mozzarella este cașcaval. Acestea sunt două sortimente de brânză pe care le-am adoptat de la italieni și le-am inclus în tradițiile culinare românești.

Potrivit spuselor sale, pentru că sunt nesărate și pline de zer, avem impresia că e vorba de brânză proaspătă, cu puțină grăsime și puține calorii, dar nu este deloc așa.

“În realitate mozarella nu e un caș dulce, ci un cașcaval. Se obține prin fierbere și frământare, se modelează în formă rotundă și apoi se ține la saramură. Un “ou” de mozarella are aprox 300 cal și 25% grăsime- mai mult decât brânza telemea!! Puneți lângă ea o felie de pâine și o roșie și masa e gata”, a spus Mihaela Bilic.

Care este cea mai dietetică brânză, ideală pentru cei care vor să slăbească

Despre ricotta, medicul nutriționist spune că seamănă cu urda românească, se obține din coagularea zerului de lapte și este cea mai dietetică brânză, perfectă pentru sportivi sau cei aflați la cură de slăbire.

Spre deosebire de mozarella, în ricotta avem la jumătate și conținutul de grăsime și pe cel de proteine și numărul de calorii.

În principiu ar trebui să conțină doar proteine și minerale, fără nici un strop de grăsime. Doar că italienii au “îmbunătățit” rețeta și au adaugat 12% smântână. Așa se explică de ce ricotta este cremoasă și dulce, iar urda noastră este înecăcioasă și sfărâmicioasă, a mai spus Mihaela Bilic.

Potrivit spuselor specialistului în nutriție, mozarella merge de minune cu pizza si salate, în schimb ricotta este ideală pentru paste. Atenție!! Nu depășiți 100g/ porție dacă țineți la siluetă.

Tot Mihaela Bilic a dezvăluit diferența dintre pâinea albă și cea neagră, în condițiile în care nu sunt deloc puțini care cred că pâinea neagră nu îngrașă. Trebuie să știți că 100g pâine au în medie 240cal, indiferent de culoare. Aportul de fibre/tărâțe nu schimbă cu nimic conținutul caloric. Tăiați felia cât mai subțire faptul că e neagră nu înseamnă că nu are calorii!, spune medicul.