Acoperământul Maicii Domnului. Ce este bine să faci în această zi

Praznicul Acoperământului Maicii Domnului din 2023 are loc pe 1 octombrie, conform calendarului ortodox. Este recomandat să reciți Acatistul Acoperământului Maicii Domnului în această zi sfântă.

Praznicul Acoperământului Maicii Domnului din 2023, denumit în tradiția populară „Pocroave”, este celebrat anual pe 1 octombrie, zi evidențiată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Acatistul Acoperământului Maicii Domnului reprezintă una dintre cele mai profunde invocații dedicate Fecioarei Maria, fiind o rugăciune de sprijin în momente de boală, dificultate sau tristețe. Deși poate fi rostit în orice moment, este cu precădere recomandat pentru ziua de 1 octombrie, data consacrată acestei sărbători.

Pe 1 octombrie, în ziua când se comemorează Acoperământul Maicii Domnului, tradiția interzice anumite activități pentru credincioși. Se spune că în această zi nu se lucrează și nu se spală haine. La fel, în orice sărbătoare marcată cu cruce roșie, activitățile gospodărești sunt evitate, iar spălatul și călcatul hainelor sunt interzise, fiind considerate zile de reflecție și rugăciune.

O veche superstiție susține că, în această zi specială, oamenii nu ar trebui să-și taie părul. Se crede că părul tuns păstrează o conexiune profundă cu trupul și, dacă este aruncat sau ars, poate fi utilizat în vrăji. Din acest motiv, cei care își taie părul ar putea experimenta evenimente neplăcute și ghinion.

În această zi, pentru a se asigura sănătatea și protecția împotriva răului, credincioșii sunt îndemnați să țină post, evitând astfel alimente dulci și orice preparat care conține lapte, ouă, unt sau carne.

Acatistul Acoperamantului Maicii Domnului. Rugaciunile incepatoare

In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin. Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.

 

Sursa

Lasă un comentariu