Acești români vor putea primi bani în plus pe lângă pensie. Iată în ce condiții!

Informații noi despre românii care au ales să muncească și după ce au împlinit vârsta standard de pensionare. Subiectul pensiilor este unul de interes în România, mai ales în ultima perioadă marcată de anunțul guvernanților cu privire la reforma pensiilor – noua lege a pensiilor. Iată ce propunere a făcut fosta șefă a Casei de Pensii.

Românii care vor primi bani în plus pe lângă pensie

Doina Pârcălabu, fosta șefă a Casei de Pensii a propus ca românii care aleg să rămână în activitate după pensionare să aibă parte de anumite beneficii. Decizia stă în mâinile Guvernului. Este vorba despre câteva măsuri menite să-i stimuleze pe cei care aleg să muncească după pensionare.

Acest stimulent care se acorda pentru calculul pensiei când o persoana rămâne în activitate după vârsta pensionarii. Aici cred că putem aduce îmbunătățiri în sensul cuantificării semnificativă a acelui supliment în ceea ce privește orice an care contribuie după vârsta pensionarii, a spus Doina Pârcălabu.

O soluție propusă de către fosta șefă a Casei de Pensii la adresa Guvernului ar fi ca acești români să fie scutiți de contribuțiile pentru banii câștigați. Totodată ea propune renunțarea la recalcularea pensiilor, așa cum se întâmplă în prezent în cazul celor care își continuă activitatea și după ce ies la pensie.

Sau putem să gândim şi o altă variantă în sensul scutirii de la plata contribuiților, astfel încât suma câștigată să fie scutită de plata contribuțiilor şi să nu-şi mai invoce dreptul corespondent de recalculare a pensiei. Pot fi gândite măsurile în variante combinate, a arătat fosta șefă a Casei de Pensii.

Variante de activități pentru persoanele vârstnice

Fosta șefă a Casei de Pensii a explicat că în România sunt foarte mulți ingineri pregătiți înainte de 1989 care pot avea un aport important la dezvoltarea economiei țării. Potrivit spuselor sale, există multe variante pentru diversificarea activităților pentru persoanele vârstnice, cum ar fi: activități culturale menite să le acopere nevoile economici, nevoia de ajutor și pe cea de îmbogățire sufletească.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.