Această zona va fi un pericol din punct de vedere seismic. Gheorghe Mărmureanu a făcut anunțul

Gherorhe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a vorbit astăzi în cadrul unu interviu la Antena 3 despre cutremurul care s-a produs astăzi în județul Gorj, la o adâncime mică. Specialistul a dezvăluit care este zona din România pentru care ar trebui să ne îngrijorăm peste 10 ani.

Gheorghe Mărmureanu spune unde există risc să se producă un cutremur mai puternic

În dimineața zilei de sâmbătă, 16 iulie 2022, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,2 pe scara Richter în județul  Gorj, în apropierea următoarelor oraşe: 98km NV de Craiova, 102km SV de Sibiu, 128km V de Pitesti, 175km SE de Timisoara, 185km S de Cluj-Napoca, 192km V de Brasov, 193km SE de Arad, 216km V de Ploiesti, 224km E de Belgrade, 227km NE de Nis”, arată noua informare a Institutului.

Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu a vorbit la Antena 3 despre acest seism și a precizat că zona respectivă este una în care se produc frecvent cutremure de suprafață, care nu ar trebui să ne îngrijoreze. Astfel de seisme sunt întâlnite deseori în zonă și devin periculoae doar când depășeșsc magnitudinea de 6 grade pe scara Richter. Fiind de suprafață, acestea afectează pe o rază mică, mai periculoase fiind cutremurele care au loc la adâncime mai mare.

În urmă cu 7 ani a avut loc un astfel de seism în apropiere de localitatea Cărbunești. Mai multe case au fost distruse la acea vreme.

“Acestea sunt cutremure locale şi aici nu au fost efecte ale cutremurelor din Vrancea, pentru că cutremurele vrâcene mari sunt la mare adâncime.  Vrancea poate fi în pericol, mult mai târziu. Nu acum, în jur de 10-13 ani”, a spus Gheorghe Mărmureanu.