• Home
  • Sănătate
  • ACEASTA PLANTE CURĂȚĂ PIELEA, SÂNGELE, RINICHII, FICATUL ȘI ALTELE…

ACEASTA PLANTE CURĂȚĂ PIELEA, SÂNGELE, RINICHII, FICATUL ȘI ALTELE…

Telina si telina apio sunt unele dintre cele mai sanatoase legume. Nutritionistii le recomanda pentru proprietatile lor nutritive ca facand parte din meniul unei diete echilibrate.

Datorita continutului de vitamine, minerale si efectului sau de antioxidant natural, telina are beneficii numeraose pentru sanatate. Inca din cele mai vechi timpuri a fost apreciata pentru efectul sau terapeutic, fiind folosita in medicina ayurvetica.

Telina radacina se cultiva in gradinile de la noi din tara si o gasesti pe tot parcursul anului in piete sau in magazine. Telina este indragita de bucatari si gospodine pentru aroma sa puternica cu care da gust multor preparate culinare. Se foloseste destul de des in ciorbe, mancaruri sau salate.

In acest articol iti voi spune informatii interesante despre telina si telina apio. Voi relata cateva beneficii pe care le are pentru sanatate, dar si cum poti face o cura cu telina pentru a ameliora anumite afectiuni.

Despre telina

Telina (Apium graveolens) este o leguma care face parte din familia Apiaceae, fiind inrudita cu mararul, patrunjelul, corinadrul, leusteanul, morcovul si pastarnacul. Telina care se cultiva in zilele noastre provine dintr-un soi salbatic care in trecut crestea de-a lungul Marii Meditaraneene.

Este o planta bienala care se cultiva in toate zonele lumii. Iubeste solurile fertile, umede si bogate in nutrienti. Telina poate sa reziste la temperaturi scazute, aproape de inghet si nu necesita o ingrijire riguroasa.

Dezvolta o radacina mare si carnoasa, iar tulpina poate sa ajunga pana la o inaltime de  1 metru. Frunzele sunt mari, de culoare verde intens, iar florile alb-verzui.

Toate partile plantei sunt valorificate: radacina, tulpina, frunzele, dar si semintele. De altfel, uleiul esential din semintele de telina este foarte apreciat in industria cosmetica, medicala si terapeutica.

Inca din cele mai vechi timpuri, telina a fost recunoscuta pentru efectele ei benefice asupra sanatatii. Ea a fost denumita de Hipocrate (parintele medicinei) ca un aliment benefic pentru calmarea starilor nervoase.

In Grecia Antica si Imperiul Roman telina era folosita in scopuri medicinale, ca tratament naturist pentru scaderea tensiunii arteriale, guta, boli renale, reumatism, stimularea organelor sexuale de reproducere, inlaturarea starilor de epuizare fizica si oboseala. In India, telina se folosea pentru ameliorarea problemelor digestive si durerile articulare.

Astazi este o leguma folosita des in bucatarie pentru a da gust si aroma preparatelor culinare. Pe langa aroma sa puternica si gustul usor dulce, telina este apreciata ca fiind unul dintre cele mai sanatoase alimente.

Datorita proprietatilor sale nutritive, a castigat un loc de seama in meniul celor care vor sa aiba o alimentatie sanatoasa.

Exista foarte multe soiuri de telina, insa la nivel general se disting urmatoareale categorii:

  • telina de radacina – folosita in bucatarie pentru radacina si frunze
  • telina apio – folosita in diferite prepararte culinare pentru tulpina ei crocanta
  • telina frunze – folosita pentru frunzele sale verzi foarte bogate in vitamine

Ce proprietati are telina?

La noi in tara se cultiva indeosebi telina de radacina, valorificandu-se atat radacina, cat si frunzele. Acestea sunt folosite la prepararea anumitor manacruri, atat pentru aroma lor, cat si pentru proprietatile nutritive.

Telina este atat de benefica pentru organism, incat ar trebui inclusa zilnic in alimenatatie. Are un continut mare de apa, aproximativ 88%. In plus, 100 de grame de radacina de telina cruda are un aport de numai 42 kcal formate din:

  • 1,5 g proteine
  • 9,2 g glucide
  • 0,3 lipide
  • 1,8 g fibre

Pe langa acesti macronutrienti, radacina de telina contine o varietate de vitamine si minerale. Toate aceste valori nutritive explica proprietatile benefice, atat alimentare, cat si medicinale ale acestei radacinoase.

Astfel, 100 g de radacina de telina cruda asigura 39% din necesarul zilnic de vitamina K si 10% din necesarul zilnic de vitamina C. Mai contine cantiati importante de vitamine din complexul B (B1,B2,B3,B5 si B6).

Pe langa vitamine, telina are un continut ridicat de minerale: magneziu (citeste si alimente bogate in magneziu), mangan, calciu, fier, potasiu, sodiu si zinc. De asemenea, este bogata in fosfor. Consumul a 100 g de radacina de telina asigura 16% din necesarul zilnic de fosfor.

Ce beneficii are telina pentru sanatate?

Avand atatea valori nutritive, nu degeaba telina este o leguma folosita foarte des in bucatarie. Insa aceasta are beneficii in prevenirea si ameliorarea anumitor afectiuni de sanatate, fiind apreciata si pentru acest lucru.

Contine antioxidanti care ii confera un efect antitumoral si antiimbatranire. Este folosita si ca tratament naturist in cosmetica.

Calmeaza sistemul nervos

Dupa cum insusi Hipocrate spunea, telina ajuta la calmarea sistemului nervos. Are proprietati de stimulator tonic, conferind energie si vitalitate.

Este un bun sedativ natural impotriva starilor anxioase, de irascibilitate si depresive. Inlatura obosela, surmenajul psihic, insomnia, ametelile si durerile de cap.

Amelioreaza problemele digestive

O cura cu suc sau decoct de radacina de telina reprezinta un remediu naturist care amelioreaza problemele digestive. Datorita proprietatilor sale, telina regleaza flora intestinala si este benefica asupra dereglarilor gastrice.

Tratamentul cu telina amelioreaza arsurile stomacale, gastritele, elimina parazitii intestinali, balonarile, flatulenta, constipatia, avand si efecte laxative. Telina imbunatateste digestia si combate lipsa poftei de mancare.

Previne bolile cardiovasculare

Datorita beneficiilor de calmare a sistemului nervos, telina ajuta la relaxarea musculaturii, implicit a muschilor inimii.

Dilata si relaxeaza arterele, avand capacitatea de a reduce colesterolul rau, scade hipertensiunea arteriala si regleaza trigliceridele, acestea fiind unii dintre factorii care determina bolile cardiovasculare.

Un bun detoxifiant

Contine cantitati mari de antioxidanti care lupta cu radicalii liberi, inlaturand stresul oxidativ si detoxificand organismul.

Are un continut bogat de potasiu, ceea ce ii confera excelente proprietati diuretice, ajutand la eliminarea toxinelor si deseurilor din organism. Astfel ca, este foarte benefica in curele de detoxifiere.

Intareste sistemul imunitar

Are proprietati antiseptice, antiinflamatoare si antibiotice, intarind sistemul imunitar, dandu-i forta sa lupte cu bateriile si sa inlature infectiile.

Este benefica in caz de tuse, bronsite, inflamtii, inhiba inmultirea virusurilor si inlatura starile anemice.

Amelioreaza reumatismul

Datorita proprietatilor antioxidante, sucul de telina amelioreaza simpomele reumatismului. De asemenea, este un bun antiinflamator calmand durerile articulare si guta. In acest sens, bea zilnic 100 ml de suc de telina pe stomacul gol timp de o luna.

De asemenea, pentru calmarea durerilor de articulatii aplica local o compresa cu frunze de telina oparite. Tine compresa pe zona care te doare pentru aproximativ 2 ore.

Benefica pentru bolile de piele

Telina are proprietati antiinflamatoare si antiseptice, ceea ce o face benefica pentru bolile dermatologice. De asemenea, are efect antiimbatranire, fiind utila pentru atenuarea ridurilor si refacerea pielii imbatranite.

Consumul regulat de telina ajuta la refacerea tesuturilor pielii, vindeca leziunile tegumentare, furunculul, vanataile, acneea juvenila, psoriazisul si a alte traumatisme ale pielii.

Regleaza hormonii feminini

Se pare ca telina are o multime de beneficii asupra organelor genitale feminine. Are capacitatea de a interveni in reglarea dezechilibrelor hormonale, avand efecte benefice asupra ameliorarii durerilor menstruale.

Intervine in combaterea amenoreei secundare, echilibreaza ciclul menstrual, inlatura simptomele de postmenopauza si menopauza, in special cea precoce.

Pentru a combate oricare dintre aceste afectiuni, fa o cura de o luna cu 100 ml/ zi de suc de telina administrat cu 30 de minute inainte de mesele principale.

Datorita proprietatilor sale diuretice, telina ajuta la drenarea rinichilor si la tratarea infectiilor aparatului urinar. Poate fi un bun tratament pentru cistite, infectii renale, pietre la rinichi, retentii urinare.

Telina pentru barbati

In popor se vorbeste adesea despre cat de benefica este telina pentru barbati. Se pare ca are proprietati de stimulare a functiilor sexuale masculine.

Datorita capacitatii sale de a relaxa sistemul nervos si de a participa la dilatarea vaselor sanguine, telina are un efect afrodisiac pentru organele genitale ale barbatilor.

In cazul in care te confrunti cu infertilitate, impotenta sau lipsa de virilitate, fa o cura de 30 de zile cu suc de telina consumat dimineata pe stomacul gol.

Cum se administreaza telina ca tratament naturist?

Te poti bucura de propreiatile nutritive ale telinei daca o incluzi in alimenattia ta zilnica in diferite preparate culinare sau o poti administra ca pe un tratament naturist astfel:

Suc de telina

Spala bine o radacina de telina, apoi toc-o in bucati mai mici, fara sa o curati de coaja, deoarece aceasta contine foarte multe vitamine si minerale. Pune bucatile de telina tocata in storcatorul de fructe.

Prepara aproximativ 100 ml de suc de telina, pe care trebuie sa il bei pe parcursul zilei cu 30 de minute inainte de fiecare masa. Sucul de telina se mai poate pregati si din frunze mixate in blender cu putina apa.

Recomadat ar fi sa bei sucul de telina neindulcit, insa pentru un gust mai placut poti sa adaugi o lingurita de miere. O cura de o luna cu suc de telina ajuta la:

  • este un bun energizant, inalturand epuizarea psihica, oboseala si astenia
  • inlatura starile de nervozitate, anxioase si de irascibilitate
  • scade febra, amelioreaza tusea
  • amelioreaza reumatismul, bolile hepatice si guta
  • creste apetitul sexual la femei si barbati
  • regleaza hormonii feminini, amelioreaza durerile menstruale, atenueaza bufeurile la menopauza, regleaza ciclul menstrual
  • scade impotenta si creste virilitatea la barbati
  • reumatism si artrita
  • afectiuni cardiovasculare si digestive
  • diuretic si depurativ

Se poate aplica extern sub forma de pansament pentru anumite afectiuni ale pielii, ulcior sau inflamatii la ochi.

Ceai de telina

Ceaiul de telina se prepara dintr-o lingura de radacina de telina rasa fiarta timp de 10 minute in 500 ml de apa. Se strecoara si se consuma 2-3 cani pe zi de ceai de telina inainte de mesele principale. O cura de ceai de telina are aceleasi efecte benefice ca sucul de telina.

De asemenea, ceaiul de telina se mai poate pregati si din semintele plantei. Se adauga o lingurita de seminte la o cana de apa fiarta. Consumat dupa masa ajuta digestia, previne constipatia si flatulenta.

Te poti chiar si spala pe par cu ceai de telina pentru a combate matreata si caderea parului.

Decoct de telina

Decoctul de telina se pregateste in acelasi mod ca ceaiul de telina, doar ca este mai concentrat. Pune intr-un litru de apa 250 g de radacina rasa de telina.

Fierbe amestecul aproximativ 30 de minute. Bea cate o cescuta inainte de masa pentru: tuse, febra, probleme digestive, infectii urinare, pietre la rinichi, detoxifiant, reumatism, taierea apetitului, guta, afectiuni ale inimii.

Tinctura de telina

Tinctura de telina este un bun afrodisiac si depurativ. Stimuleaza glandele sexuale atat la femei, cat si la barbati, sustine digestia si ajuta la eliminarea toxinelor si a apei in exces.

Desi o gasesti de cumparat in magazinele naturiste, poti sa o pregatesti si acasa. Pune o radacina de telina rasa in 500 ml de alcool de 40 de grade. Lasa la macerat aproximativ doua saptamani, apoi filtreaza tinctura, pune-o in sticle si pastreaz-o la rece.

Consuma zilnic cate doua lingurite de tinctura de telina cu 30 de minute inainte de mesele principale timp de 10 zile.

Telina Apio – proprietati si beneficii

Telina apio este de fapt telina de petiol, un alt soi de telina. Aceasta nu este cultivata pentru radacina sa, ci pentru tulpina ei verde, suculenta si foarte aromata. Denumirea de apio provine din limba spaniola si este o leguma des folosita in bucataria mediteraneeana.

In ultima vreme, telina apio a devenit destul de populara si pe la noi prin tara. Tulpinile de apio au o textura crocanta si sunt adesea folosite in stare cruda in salate sau prepararea anumitor smoothie-uri. De asemenea, o poti consuma prin preparare termica in anumite mancaruri: supe creme, ciorbe, tocanite sau gratinata la cuptor.

Telina apio se gaseste in supermarketuri pe toata perioada anului si rezista cateva saptamani la frigider.

Are proprietati nutritive, fiind bogata in vitamina C, vitamina K si minerale, precum: calciu, potasiu, magneziu. Este bogata in antioxidanti si flavonoide, are un continut redus de calorii, contine fibre si peste 95% apa.

Prin urmare, telina apio este apreciata pentru aroma si textura sa, dar si pentru efectele benefice pe care le are asupra sanatatii:

  • este hranitoare si hidratanta
  • stimuleaza digestia si circulatia sanguina
  • inlatura infectiile, avand proprietati antiinflamatoare
  • utila in dietele de slabit, fiind un bun detoxifiant si depurativ
  • este un aliment alcalin, ajutand la echilibrul pH-ului acido-bazic

Contraindicatii

Telina este o leguma folosita frecvent de gospodine pentru a da gust si aroma ciorbelor, supelor si tocanitelor. Cu toate aceastea in anumite situatii ar trebui sa se reduca sau chiar sa se evite consumul de telina daca:

  • esti insarcinata sau alapteazi. In aceasta perioada evita sa consumi telina cruda, ci doar fiarta
  • ai tensiunea scazuta
  • suferi de alergii la radacinoasele inrudite cu telina. Desi cazurile sunt rare, pot aparea urticaria sau chiar socul anafilactic. Consumata excesiv, telina poate provoca probleme digestive
  • urmezi un tratament antidepresiv sau iei sedative
  • suferi de litiaza renala
  • inainte sa te expui la soare pentru ca telina creaza fotosensibilitate

Inainte de a apela la telina ca tratament naturist pentru o anumita afectiune, te sfatuiesc sa ceri sfatul medicului!


Distribuie