Aceasta este explicatia meteorologilor pentru vara neobișnuită din Romania: ”Va fi o vreme deosebit de…

Deși nu am ajuns încă la jumătatea lunii lui Cuptor, Europa se confruntă deja cu un val de fenomene extreme care vor lovi şi România. Elena Mateescu, directorul ANM, ne spune la ce să ne așteptăm în perioada următoare.

“De joi vorbim de o creștere semnificativă a valorilor de temperaturi. Mâine vom înregistra în țara noastră valori de 20 până la 29 de grade.

Joi o să consemnăm cu 5 grade mai ridicate faţă de ziua de miercuri şi deja atingem pragul de caniculă la 35 de grade.

Acest lucru va fi de interes și vineri și chiar sfârșitul de săptămână și, așa cum arată informațiile la acest moment, săptămâna 18-25 iulie și 25 iulie-1 august, deci a 2-a parte a lunii lui Cuptor, va putea fi caracterizată, în medie, de valori de temperaturi mai mari și, din păcate, semnalul pentru un deficit de precipitații semnificativ, fapt care va accentua țara de secetă pedologică extremă, puternică și moderată, dar mai ales în zonele deja unde nevoia de a de apă este una acută.

Vorbim, pentru zonele din Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Șana și Maramureș, de secetă pedologică extremă, ceea ce înseamnă numai 250-300 de metri cubi de apă la un hectar, iar valorile optime ar trebui să se situeze între 800-2000 de metri cubi de apă la hectar.

Iată de ce în aceste zone ne confruntăm acum cu această situație. Pentru că valorile cantităților de precipitații în cele 10 luni și iată o decadă din luna lui Cuptor s-au situat în aceste zone, la mai puțin de 40-45 % din cât ar fi normal să cadă în această în acest interval”, a spus Elena Mateescu la Sinteza Zilei de la Antena 3.

Prognoza meteo vara 2022. Trebuie să vorbim și de fenomenul de secetă, pentru că, căldura din această perioadă, asociată și cu insuficiența și lipsa precipitațiilor, vor accentua fenomenul de secetă în bună parte din țară, dar mai ales în jumătatea estică, acolo unde seceta este una puternică și chiar extremă. Și putem să confirmăm la acest moment că perioada 1 septembrie 2021 iată, până în prezent, 15 iunie 2022 este a cincea perioadă cea mai secetoasă din istorie a măsurătorilor meteorologice și dacă perioada următoare va fi în continuare, va păstra semnalul unui deficit de precipitații, cu siguranță în zona Moldovei, în Dobrogea sau în cea mai mare parte a Munteniei, dar și în sudul Olteniei sau în vestul Crișanei și al Maramureșului, seceta va putea să aibă efecte asupra agriculturii.

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudvestice.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în sud-vest, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal.

Meteorologul Dumitru Baltă a dezvăluit, în exclusivitate la România Tv, cum va fi vremea în următoarele luni de vară.

„Am inceput cu instabilitatea caracteristica lunilor de vara, indeosebi a lunii iunie, cantităţi mari de precipitatii. În continuare vom avea intervale cu vreme calda si secetoasă, după care vor fi intervale mai scurte cu ploi cu caracter de aversa, dar de intensitate mare. Asa ca toata vara aproape va fi in felul acesta.

În zilele urmatoare instabilitatea se va diminua din ce in ce mai mult, iar temperaturile vor creşte în fiecare zi câte puţin. La sfârşitul săptămânii vremea va deveni caniculară”, a spus meteorologul Dumitru Baltă la România Tv.