7 octombrie 2020 – Vremea se va răci. Se aşteaptă ploi cu descărcări electrice

loading...

În următoarele zile vremea se va răci, iar pe întreg teritoriul ţării se aşteaptă ploi, izolat cu descărcări electrice, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS). Conform meteorologilor, începând de miercuri, 7 octombrie, valorile termice vor înregistra tendinţe de scădere. Astfel, până la finele săptămânii, temperaturile din timpul zilei vor fi în jur de 20 de grade Celsius, mai cald fiind tradiţional în sudul ţării. Noaptea, termometrele vor indica între 8-13 grade Celsius.

De mâine, în toată ţara se aşteaptă ploi. Precipitaţii mai intense, izolat cu descărcări electrice, sunt prognozate pentru regiunile de centru şi nord.

„Toamna încearcă să-şi revendice drepturile şi trimite semne de răcire, totuşi în acest anotimp vom mai avea vreme frumoasă. Or, după câteva zile închise şi ploioase, deja de duminică, 11 octombrie, se aşteaptă temperaturi până la 25 de grade şi cer însorit”, au precizat pentru MOLDPRES surse de la Serviciul Hidrometeorologic.

Conform SHS, în luna octombrie temperatura medie lunară a aerului este cu 5-6ºC mai joasă faţă de luna septembrie şi constituie în teritoriu de la +8ºC la nord până la +11ºC la sud. Cea mai rece lună octombrie pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe o mare parte a teritoriului țării a fost în anii 1946, 1951 şi 1976, când temperatura medie lunară a aerului a variat între +4,0ºC (Briceni, 1946) şi +7,8ºC (Ceadâr-Lunga, 1976). Cea mai caldă lună octombrie a fost în anii 1896 şi 1966, când temperatura medie lunară a oscilat în teritoriu între +12,5ºC (Briceni, 1966) și +15,1ºC (Comrat, 1896).

În acelaşi timp, meteorologia populară arată că dacă în octombrie frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad repede, e semn că anul care urmează va fi roditor. Tradiţia populară mai spune că, dacă în luna octombrie este multă brumă sau zăpadă, frig sau ger, luna ianuarie va fi blândă şi mai caldă.

loading...